zondag 13 december 2009

Les 4 opdracht 2 vector

Opdracht 2, vector.

In de tekst zagen we de meest simpele manier van het vergelijken van twee scores. Dit leidde tot een score tussen de 0 en 1. Voor de kieskompas antwoordmogelijkheden lijkt dit niet echt eerlijk. Als jij helemaal mee eens hebt gekozen en een partij mee eens dan lijk je er meer op dan wanneer die partij mee oneens had gekozen. We kunnen de vergelijkingsmethode hierop aanpassen door elk antwoord ook een score te geven. Bijvoorbeeld zo:

helemaal mee eens Mee eens Neutraal Mee oneens Helemaal mee oneens
2 1 0 -1 -2

Voor elke stelling kunnen we nu ook een afstand bepalen door de absolute waarde van het verschil te nemen. We hebben dan 5 mogelijke scores: 0,1,2,3,4. Die kunnen we dan voor elke stelling berekenen en bij elkaar optellen en zo de overeenkomst bepalen.

Het vervelende nu is dat we geen duidelijke score meer hebben. Met 30 stellingen lopen de waardes uiteen van 0 (helemaal hetzelfde) tot 120 (= 30 maal 4) (helemaal verschillend).
Geef een manier om hier toch weer mooi scores tussen 0 (helemaal hetzelfde) en 1 (helemaal verschillend) uit te krijgen.

Dat kan door het totaal door 120 te delen. Dus bij een waarde van 60 krijg je: 60/120= 0,5, het is zo de helft verschillend waardoor alles tussen de 1 en 0 blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten