zondag 13 december 2009

Les 4, opdracht 4.

Opdracht 4.

In deze opdracht ga je op zoek naar de standpunten van de regering Balkenende IV zoals verwoord in hun regeerakkoord. Dit is een document waarin de regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA hun afspraken hebben vastgelegd.

Over kinderbijslag bijvoorbeeld zeiden ze
Er komt met ingang van 2008 een inkomensafhankelijk kindgebonden budget, waarin de huidige kindertoeslag opgaat en waaraan gefaseerd additioneel budget zal worden toegevoegd.

1. Zoek dit stukje tekst in het regeerakkoord op in je internet browser. Het regeerakkoord vond je op http://www.kabinetsformatie20062007.nl/actueel/coalitieakkoord.jsp, maar die link is nu dood. Gelukkig hebben wij het bewaard op http://ilps.science.uva.nl/verkiezingsvergelijker/data/CoalitieakkoordCDA-PvdA-CU.pdf. Hoe doe je dat het handigst?
Links is een soort menu balk waarin je een verrekijker ziet. Als je daar op klikt kan je naar een woord of woordgroep zoeken. Als je bijvoorbeeld in typt: kindertoeslag (dit woord staat namelijk in de alinea waar je naar zoekt) dan krijg je het stukje!

2. Gebruik de zoekmachine naar de verkiezingsprogrammas op http://verkiezingskijker.nl/2006/search.php?v=2006 om te kijken welke partijen de kinderbijslag inkomensafhankelijk en welke het juist inkomensonafhankelijk wilden maken.
CDA – wil dat de kindertoeslag inkomensonafhankelijk blijft.
SP – wil dat het juist inkomensafhankelijk word.
Groenlinks – wil dat de kindertoeslag inkomensafhankelijk word.
Christenunie – wil dat de kindertoeslag inkomens onafhankelijk blijft.
PvdD – wil dat de kindertoeslag inkomens afhankelijk word.

3. Een van de heetste verkiezingsthemas in 2006 was zo eng dat men het had over het H-woord, hypotheekrenteaftrek. Zoek met http://verkiezingskijker.nl/2006/search.php?v=2006 op wat de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA hierover in hun verkiezingsprogrammas zeiden. (Tip: vink alleen die drie partijen aan.) Wie wil alles bij het oude laten en wie wil wat veranderen?
CDA – wil het bij het oude laten.
ChristenUnie – wil het bij het oude laten.
PvdA – wil het veranderen.

4. Zoek nou in het regeerakkoord op wat de drie over het H-woord hebben afgeproken. Ja, dat H-woord vermijden ze natuurlijk. Toch staat er over het onderwerp precies in of ze iets gaan veranderen of juist niet. Wees slim en creatief en vind het. Wie van de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA heeft gewonnen op dit punt, en wie heeft verloren?
Ze hebben besloten om het in stand te houden. Dus de CDA en ChristenUnie hebben op dit punt gewonnen en de PvdA heeft op dat punt verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten