zondag 13 december 2009

Les 4, opdracht 3.

Opdracht 3.

Beoordeel de twee werkwijzes van stemwijzer en kieskompas. Beantwoord de volgende vragen:

1. Wat is het gevaar van de stemwijzer aanpak?
De partijen kunnen invullen wat de meeste mensen zullen kiezen zodat ze meer stemmen hebben, en niet want de partij echt vind.

2. Wat is het voordeel van de stemwijzer aanpak?
Als een expert het invult dan kan het zijn dat ze niet het juiste antwoord geven. Als de partij het zelf invult kunnen ze precies invullen wat ze van de stelling vinden.

3. Welke aanpak geeft het eerlijkst advies, denk je?
De stemwijzer omdat ze de politici zelf invullen wat ze vinden.

4. Kieskompas scoort zelf de partijen, maar stuurt de scores daarna op naar de partijen die een gemotiveerd tegenwoord kunnen geven. Over het algemeen willen de partijen altijd hetzelfde. Wat zou dat zijn? Waarom zouden ze dat willen? Denk nogmaals aan de manier waarop de partij die het dichtst bij jou staat wordt bepaald. Wat voor soort antwoorden van een partij zijn voor die partij het voordeligst?
Ze willen zo veel mogelijk stemmers. De partijen willen zo veel mogelijk stemmen dat is hun doel. Ze willen dus dat het antwoord waar de meeste mensen voor kiezen het antwoord is wat bij hun partij past want op die manier krijg je zo veel mogelijk stemmers. En dat zijn meestal een beetje neutrale antwoorden dus dat zijn de voordeligste antwoorden.

5. Het gevaar van de stemwijzer aanpak lijkt op 1 van de grootste problemen waar Google en andere zoekmachines mee te kampen hebben. Dit wordt wel webspamming of spamdexing genoemd.
Wat is de bedoeling van webspamming?
De positie van een webpagina op waarderen ten koste van de kwaliteit van de index van een zoekmachine.

Hoe werkt het? Geef een of twee voorbeelden van webspam trucs.
Spammers plaatsen metatags in de broncode van hun webpagina met instructies voor de zoekmachine om hun pagina iedere dag te bezoeken en dat bezoek niet te catchen. Daardoor komen die pagina’s steeds weer als origineel zoekresultaat tevoorschijn. Bijvoorbeeld: veel zoekresultaten van AOL search waren doorgelinkt naar een Rusische site.

Wat is nou de overeenkomst met het stemwijzer gevaar?
De resultaten kunnen expres worden beïnvloed waardoor er foute uitslagen komen.
Heeft kieskompas dat gevaar nou echt voor altijd opgelost? Of kunnen partijen ook daar weer wat slims op verzinnen? Zo ja, vertel het ons!
Ja, door hun eigen mensen de standpunten van de partijen te laten invoeren. De enige mogelijkheid waardoor de uitslagen express worden beïngvloed is door de site te hacken en dan die uitslagen te veranderen. Maar de beheerders van de site hebben dat dan wel snel door en kunnen dat weer terug veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten